Experimental Research on Academic Achievement and Teamwork

2023-07-10
Hardt, David

Applying experimental methods, this dissertation examines strategies for increasing the efficiency of cognitive skill accumulation in higher education and deepens the understanding about drivers of outcomes from teamwork. The dissertation is divided into three parts. Part I introduces a novel infrastructure for experimental research that paves the way for all studies of this thesis. It consists of Chapter 1 reporting on the implementation of a student crowdworking platform and Chapter 2 presenting an extensive set of administrative university data that can be linked to the platform data. Part II provides evidence from three separate randomized controlled trials to increase human capital gains in higher education. Chapter 3 analyzes the effectiveness of feedback, Chapter 4 of mentoring, and Chapter 5 of tutoring, all of which serve as instruments to improve student outcomes in higher education. Part III presents experimental evidence on the impact the gender composition of teams has on team interaction in Chapter 6. Overall, gained insights will hopefully contribute to shaping effective strategies for human capital accumulation. In addition, the implemented novel infrastructure may advance tools for conducting experimental research.

Unter Anwendung experimenteller Methoden werden in dieser Dissertation zum einen Strategien zur Steigerung der Effizienz bei der Akkumulation kognitiver Fähigkeiten in der Hochschulbildung untersucht und zum anderen wird das Verständnis für Einflussfaktoren von Teamergebnissen vertieft. Die Dissertation ist in drei Teile gegliedert. Teil I stellt eine neuartige Infrastruktur für experimentelle Forschung vor, die den Weg für alle Studien der Arbeit ebnet. Er besteht aus Kapitel 1, in dem über die Implementierung einer Crowdworking-Plattform für Studierende berichtet wird, und Kapitel 2, in dem ein umfangreicher Verwaltungsdatensatz vorgestellt wird, der mit den Daten der Crowdworking-Plattform verknüpft werden kann. Teil II liefert Erkenntnisse aus drei separaten randomisierten kontrollierten Studien zur Steigerung des Humankapitals in der Hochschulbildung. In Kapitel 3 wird die Wirksamkeit von Feedback, in Kapitel 4 von Mentoring und in Kapitel 5 von Tutoring analysiert, die alle als Instrumente zur Verbesserung der Ergebnisse von Studierenden in der Hochschulbildung dienen. In Teil III werden in Kapitel 6 experimentelle Erkenntnisse über die Auswirkungen der geschlechtsspezifischen Zusammensetzung von Teams auf die Teaminteraktion vorgestellt. Insgesamt werden die gewonnenen Erkenntnisse hoffentlich dazu beitragen, wirksame Strategien für den Aufbau von Humankapital zu entwickeln. Darüber hinaus kann die implementierte neue Infrastruktur das Instrumentarium für die Durchführung experimenteller Forschung verbessern.