PETER MAYER talking shoes. Collagen von 2015 – 2020

FAU University Press
ISBN
978-3-96147-278-9

Peter Mayers exhibition catalogue talking shoes comprises collage works from the years 2015 to 2020. These works are based on archives of collected writings, diary entries, comic strips, photographs and negatives, objects found on travels, and own photographs, as well as about 400 Polaroid photos taken in a shoe shop. The multitude of materials is experimentally and playfully reworked and intuitively reassembled.

This artistic-aesthetic enquiry leads to a re-signification of those elements. The artist transforms the material into a meta-level of fictitious narratives and thus creates new sensory realms of ideas. Everything seems to be in constant flow. Lightness, transparency and a relief style are the characteristics of these works.

Peter Mayers Kunstkatalog talking shoes beinhaltet Collagearbeiten aus den Jahren 2015 bis 2020. Grundlage dieser Werke bilden Archive mit Sammlungen von Schriftstücken, Tagebuchaufzeichnungen, Comics und alten Zeitschriften, Fotos und Negativen, Fundstücken von Reisen und eigenen Fotografien sowie ca. 400 Polaroids aus einem Schuhgeschäft. Die Vielzahl an Materialien werden mittels Zeichnung und Malerei experimentell und spielerisch überarbeitet und intuitiv neu zusammengefügt.

Diese künstlerisch ästhetische Spurensuche führt zu einem Neubewertungscharakter dieser Elementarteilchen. Der Künstler transformiert dabei das Material in eine Metaebene fiktiver Erzählungen und erschafft so neue sinnliche Gedankenwelten. Alles scheint in Bewegung zu bleiben. Leichtigkeit, Transparenz und ein reliefartiger Charakter prägen diese künstlerischen Arbeiten.

Series
FAU Kunst und Bildung
Series Nr.
Notes