Eine deutschland- und österreichweite Umfrage zur Umsetzung des Europäischen Lernzielkatalogs für Geriatrie im Studium der Humanmedizin

Azzarito, Debora

In the context of demographic development, future physicians will be confronted with the treatment of elderly patients in their daily routine, regardless of their specialty. Sound knowledge of geriatrics will therefore be one of the core competencies of future physicians. This requires adequate preparation during their studies. Against this background, the study Geriatrics in Student Education was developed. The aim was to investigate the current situation in the teaching of geriatrics at German and Austrian medical universities as well as the application and implementation of the European undergraduate curriculum in geriatric medicine. From 2019 to 2020, the survey Geriatrics in Student Education took place. Lecturers and students were surveyed in parallel using online questionnaires. It was possible to outline the general teaching situation of geriatrics and to gain important insights into the implementation of the European undergraduate curriculum in geriatric medicine.

Im Rahmen der demographischen Entwicklung werden zukünftige Ärzte unabhängig ihrer Fachrichtung im Alltag mit der Behandlung älterer Patienten konfrontiert werden. Fundierte Kenntnisse der Geriatrie werden daher zu den Kernkompetenzen zukünftiger Ärzte gehören. Dies setzt eine adäquate Vorbereitung während des Studiums voraus. Vor diesem Hintergrund entstand die Studie „Geriatrie in der studentischen Ausbildung“. Ziel war es, die aktuelle Situation in der Lehre der Geriatrie an deutschen und österreichischen medizinischen Universitäten sowie die Anwendung und Umsetzung des Europäischen Lernzielkatalogs für Geriatrie zu untersuchen. Im Rahmen der deutschland- und österreichweiten Online-Umfrage „Geriatrie in der studentischen Ausbildung“ wurden Lehrende der Geriatrie und Studierende der Medizin parallel befragt.
Es konnte die allgemeine Lehrsituation der Geriatrie skizziert und wichtige Erkenntnisse zur Umsetzung des Europäischen Lernzielkatalogs für Geriatrie gewonnen werden.