Laserstrahlinduzierte Pyrolyse präkeramischer Polymere

Meisenbach
ISBN
978-3-87525-258-3

The application of functional ceramic coatings on complexly shaped surfaces as well as the generation of functional surface structures is often problematic for conventional coating techniques. A solution to this difficulty is promised by a novel technology which uses the ceramization (pyrolysis) of polymer precursors via laser radiation for generating layers. This book discusses the fundamental mechanisms of laser induced pyrolsis of preceramic polymers. lt gives an overview over the producible layer morphologies and layer structures and displays the possibility of the selective application of definite surface structures as well as of the functionalization of the coatings.

Das Aufbringen keramischer Funktionsschichten auf komplex geformten Oberflächen stellt für konventionelle Beschichtungsverfahren oftmals ein Problem dar. Ebenso die Erzeugung funktioneller Oberflächenstrukturen. Eine Lösung verspricht eine neuartige Technik, welche die Keramisierung (Pyrolyse) polymerer Precursoren mittels Laserstrahlung zur Schichterzeugung nutzt. Dieses Buch behandelt die grundlegenden Mechanismen bei der laserstrahlinduzierten Pyrolyse präkeramischer Polymere, gibt einen Überblick über die erzeugbaren Schichtmorphologien und -strukturen und zeigt die Möglichkeit des gezielten Auftrags definierter Oberflächenstrukturen sowie der Schichtfunktionalisierung auf.

Series
Fertigungstechnik - Erlangen
Series Nr.
Notes